More
Social Media

Как да премахнете миризмата на котешка урина

pixabay

Ако котката ви пропусне кутията за отпадъци, не бързайте да й се карате. По-добре е да разберете причините за случилото се и компетентно да премахнете последствията.

Всеки щастлив собственик на котка знае: котешката урина има много неприятна и остра миризма. Следователно, ако възникне извънредна ситуация и вашият домашен любимец прави бели извън кутията за отпадъци, може да не е толкова лесно да се отстранят последствията. Ако ситуацията се повтори много пъти, ще бъде много трудно да се унищожи корозивният аромат.

Защо една котка може упорито да игнорира тоалетната си? Какво може да направи един собственик, за да направи тоалетната на своя домашен любимец удобна? И как можете да премахнете тази не толкова приятна миризма?

Защо котката игнорира котешката тоалетна?

Има няколко често срещани причини, заради които вашата котка не иска да ходи до тоалетната:

  1. Размер на тоалетната

Най-честата грешка е да купите на възрастна котка тава, която е по-подходяща по размер за малко коте, и, обратно, да предложите на 6-седмично бебе тава с високи страни, над които ще бъде неудобно да скочи заради своята възраст.

2. Форма на кутията

Всички котки са различни. Някои котки се нуждаят от ъгли в тоалетната и затова правоъгълна или квадратна кутия е добро решение. А другата котка ще избере кръгла кутия.

Бих искал отделно да спомена популярните в момента закрити котешки тоалетни. Външно приличат на пластмасова машинка за подстригване. Въпреки това, не всяка котка ще се съгласи да посети такава тава. Просто не всички животни обичат да правят неща на закрито и да имат един изход от тоалетната, особено ако има няколко домашни любимци, които не са напълно приятелски настроени един към друг.

3. Лош пълнител

Има няколко параметъра, при които пълнителят може да не е подходящ за вашия домашен любиме:

4. Текстура;

  • дебелина на слоя;
  • миризма;
  • прах.
  • Количество пълнител

Този фактор също може да играе важна роля и нуждите на различните котки може да се различават. Има котки, които обичат пълнителят да е като в пясъчник – много, с купчинки. Такива животни играят там, копаят дълго време.

Други котки смятат, че е неприятно, когато лапите им започнат да потъват под тежестта на собственото им тяло.

5. Хигиена

Котките са много чисти животни. Ако сменяте пълнителя твърде рядко, вашият домашен любимец няма да иска да използва такава тоалетна.

Ако закъснявате за работа или по някаква причина не сте вкъщи много често, просто осигурете на котката си повече кутии за тоалетна, така че ако някоя се изцапа, тя да има алтернатива да отиде до друга, чиста кутия за отпадъци.

Трябва да миете кутията поне веднъж на всеки 3-7 дни, в зависимост от постелята, която използвате.

6. Местоположение на кутията

Кутията за отпадъци трябва да е на разположение на вашия домашен любимец по всяко време на деня и нощта. Проходните стаи, коридорите и килерите не са много подходящи за слагане на тоалетна.

Изходите от котешката тоалетна винаги трябва да са свободни поне в две посоки.

7. Болест

В някои случаи котките започват да пропускат кутията за отпадъци заради здравословни проблеми. В риск са котки със затлъстяване или диабет.

Тумори, наранявания и неврологични заболявания също могат да доведат до проблеми с чистотата. Котката също ще изпитва болка, лоша континенция на урината и проблеми с координацията или стабилността.

8. Стрес

Силният стрес също може да накара котката ви да откаже да отиде до тоалетната.Стресът може да бъде причинен от:

  • ремонт;
  • шумни съседи;
  • игри с деца;
  • местене;
  • смърт на един от собствениците;
  • появата на нов домашен любимец;
  • раждане на дете в семейство.

Наказването на котка ще я научи да се страхува повече от хората и ще увеличи стреса, което само ще влоши проблема.

Каквото и да е причинило инцидента, по-добре е да обърнете внимание на благосъстоянието на вашия домашен любимец и да се опитате да разберете какво се е случило.

Как да се отървете от миризмата на котешка урина

  • Изпираме старателно дивана/леглото и други места и ги изсушаваме със сешоар.
  • Използваме специални продукти от аптеката, които ще помогнат за премахване на миризмата и ще обезсърчат котката от тази зона.
  • Поставяме постелката или любимото нещо на котката върху мястото, където домашният любимец често ходи до тоалетната.
  • Хранителен ресурс и награди: Хвалете вашия домашен любимец всеки път, когато отиде до кутията за отпадъци, както се очаква.
  • Използваме феромони за котки.

Как да почистите пода от миризмата на котешка урина

Подът често е особено трудна зона за премахване на миризмата. Ароматът може буквално да попие в него. А изхвърлянето на линолеум или паркет не е толкова лесно, колкото премахването на спалното бельо или сбогуването с повреден стол.

Собствениците често използват грешни продукти за отстраняване на миризми и почистване на повърхности. Например, съединенията с хлор са добри за дезинфекция, те лесно унищожават патогенните бактерии, така че по време на превантивното почистване на къщата не можете да се справите без тях. Миризмата на белина обаче няма да се премахне,  освен ако ароматът на самия продукт временно не убие миризмата на урината.

Ситуацията е абсолютно същата с много популярни продукти за почистване на подове. Самите те миришат силно и могат временно да маскират неприятната миризма, но това само ще помогне за решаването на проблема за известно време.

Молекулите, които оформят миризмата на урината на вашия домашен любимец, са органични вещества. Продукти, съдържащи ензими, които могат да разграждат протеините, ще помогнат за унищожаването на такива молекули. Можете да купите такива състави в магазините за домашни любимци. Те се произвеждат за локална обработка и в спрейове. Понякога можете да намерите и ензими, които могат да се добавят директно към водата за почистване на пода.

Има и ефективни народни средства. Ще ви помогне да измиете и дезинфекцирате пода, след като котка е минала покрай тавата за отпадъци – бледорозов разтвор на калиев перманганат или смес от водка и оцет.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *