Идеалният резултат от отглеждането на цвекло е получаването на големи и сладки кореноплодни култури.
Как да гарантираме, че зеленчукът придобива ярък вкус? Ясно е, че е необходимо да се увеличи съдържанието на захар в цвеклото.
Противно на общоприетото схващане, желаният резултат се постига не само чрез прилагане на определени торове.
Важно е и мястото, където е засадено растението. Достатъчно е да засадите цвекло „на грешното място“ – и кореноплодите ще бъдат безвкусни: никакво торене няма да коригира ситуацията.
Идеално място за цвекло
Анастасия Коврижных, експерт, агроном и ландшафтен дизайнер, подчертава: мястото, избрано за засаждане на горепосочената градинска култура, трябва да отговаря на три важни изисквания.
Първо: мястото трябва да е добре осветено. Липсата на светлина очевидно ще забави растежа на зеленчука и ще му попречи да стане сладък. Но ако лехата с цвекло често е изложена на пряка слънчева светлина, кореноплодните зеленчуци най-вероятно ще придобият сладост.
Второто изискване: почвата трябва да е неутрална. Малко вероятно е да можете да отглеждате сладко цвекло в парцел с кисела почва.
Трето условие: добре е, ако през последния летен сезон на избраното място са отглеждани картофи, домати или грах. Цвеклото е идеалният „наследник“ за всяка от тези градински култури.