Продуктите, които се показват по рафтовете, винаги привличат вниманието с красивия си външен вид.
Хранителните продукти се съхраняват в магазина дълго време и не се развалят. И причината е ясна – те са предварително обработени със специални разтвори.
Зеленчуците и плодовете могат да съдържат различни видове микроорганизми, червеи, буболечки, които трябва да се изхвърлят своевременно.
Защо е важно храната да се мие старателно?
Измиването на зеленчуци и билки преди ядене е важна стъпка, която ще ви помогне да гарантирате безопасността на храните и да се предпазите от бактерии и други микроорганизми, които могат да бъдат на повърхността им.
Внимателно измитите зеленчуци няма да причинят чревни инфекции и други проблеми.
Как да мием зеленчуците правилно
Преди да започнете процеса на миене на зеленчуци и билки, е необходимо да премахнете всички видими замърсители.
Напълнете купа или мивката с хладка вода и поставете зеленчуците във водата и разбъркайте. Оставете ги във водата за няколко минути.
Какво да добавите към водата
За да сте сигурни, че зеленчуците и билките, които се озовават на масата ви, са безопасни, пригответе правилния разтвор за измиване.
- За 20-30 минути накиснете зеленчуците във вода с оцет: на 3 литра вода 1 супена лъжица оцет.
- След процедурата извадете зеленчуците от купата и изплакнете под течаща вода.
- Поставете зеленчуците или билките върху чиста кърпа и ги оставете да изсъхнат.
- Правилното измиване на зеленчуци и билки е важна техника, която ще направи храната безопасна и здравословна.